Vegye fel velünk a kapcsolatot

Angol az alapoktól: Mikor érdemes elkezdeni?

Minden modern felfogású szülő fontosnak tartja az idegennyelvtudást, és leggyakrabban az angolt választják. Azonban a fő kérdés: „Mikor kezdjenek a gyerekek angolul tanulni?”
Children

Két ellentétes nézet létezik

Egyesek úgy vélik, hogy jobb iskoláskorban kezdeni az angolnyelv tanulását, míg mások szerint hasznos már újszülött korban. Nézzük az érveket, melyek két megközelítés mellett és ellen szólnak.

    Érvek amellett, miért kezdjük az angol nyelv tanulásást 7-8 éves korban

  • Az első angolórák egybe esnek az iskolakezdéssel. A gyerekek megértik, hogy egy tanóráról van szó, így érdeklődőek és kellő komolysággal viszonyulnak a nyelvhez.
  • Ebben a korban anyanyelvükön már kialakult a hang-betű rendszer és a rendszer angol nyelvű elsajátítása segít egyes beszédhibák korrigálásában.
  • A gyerekek nem félnek kapcsolatot teremteni más gyerekekkel, gyakran javasolnak játékötleteket és bontogatják szárnyaikat. A kommunikáció nem csak a családon belül valósul meg és a gyerekek angoltudásukat külföldi utazás vagy nyaralás során is használják. Az angol nyelv ilyen jellegű hasznosítása inkább az eredményorientált tanulásnál és nem az „általános nyelvi fejlődés” estén ösztönző erő.

    Mi szól ellene?

  • A tanulók tisztában vannak az óvodai és az iskolai környezet közötti különbségekkel. Ha a gyerekek iskolás korban, az alapoktól kezdenek angolul tanulni, bizonyos hozzáállással viszonyulnak a tanulási folyamathoz, hiszem már rendelkeznek tapasztalattal a tantárgy alapú oktatási rendszerről. Ezen kívül, a tanárok nehezebben tudják bevonni a gyerekeket és be kell bizonyítaniuk, hogy a nyelviskolai nyelvoktatás más, mint az iskolai nyelvórák.
  • Az első iskolai évek rendkívül megterhelőek a gyerekek számára. Elsősként az életükben bekövetkezett hirtelen változások nyomasztják őket. Második osztályban a bonyolultabb tantárgyak miatt nehezedik rájuk nagyobb teher. Az angol nyelv az elvonatkoztatás legmagasabb formája. Kezdetben a gyerekek nem képesek tudatosan használni memóriájukat és az anyanyelvükön megvalósuló folyamatos tanulás sincs a segítségükre.
  • A gyerekek az iskolában anyanyelvük nyelvtani és helyesírási szabályait tanulják meg. Emellett egy idegen nyelv tanulása összezavarhatja a gyerekeket és belső ellenállás alakulhat ki náluk.

Angol egészen a születéstől

A kiskorban elkezdett angolnyelv tanulás nem mindig jár pozitív hatással és hosszantartó eredményekkel.

Mikor indokolt az idegennyelv tanítása már a kisgyermek születésétől?

Ha az egyik szülő csak angolul beszél, vagy ha a kisgyereknek két hazája van, például Amerikában. A kétnyelvű gyerekek sokáig keverik a beszélt nyelveket és gyakran szembesülnek kommunikációs problémákkal mikor óvodai közösségbe kerülnek. Ennek oka, hogy az agy párhuzamosan és nagyon gyorsan két nyelvet tanul meg, viszont a passzív szókincset nem képes ilyen sebességgel aktív szókinccsé alakítani, így a gyermek azon a nyelven fogja használni az adott szavakat, amire könnyebben emlékezik.

Fontos tudni...

A korai nyelvtanulás mellett szól, hogy a gyerekeknél a készségek azonnal megjelennek. Azok a gyerekek, akik már nagyon kis koruktól, az alapoktól tanulják az angolt, az angol és az anyanyelvük keverékét beszélik. Automatikusan azt a szót használják a beszélgetés során, ami először eszükbe jut. Angolul számolnak, nevezik meg a színeket, adnak parancsokat, játszanak, énekelnek és idézik a rajzfilmfigurákat. Fontos megjegyezni, hogy mindig az a nyelv lesz az elsődleges, amit a leggyakrabban használnak. Ha a második nyelvet a kisgyerek nem használja állandóan, hamar elfelejti.

Mi a szakértők véleménye?

Az angol nyelv tanulását az alapoktól legjobb 4-5 éves korban elkezdeni. A gyerekek már folyékonyan beszélnek anyanyelvükön és agyuk még emlékszik a nyelv elsajátításának folyamataira. Ebben a korban az új nyelvet könnyedén, gond nélkül tanulják meg.

Az „általános fejlődési” céllal megvalósuló angoltanulás fejleszti a memóriát, a figyelmet, a képzelet és az elvont gondolkodást. Ezzel egyidőben a tanulás és a memorizálás tudatos folyamatainak bevonásával kialakul a második nyelv rendszere, és a nyelv nem tűnik sem furcsának, sem idegennek.

A gyerekek alig várják videó tanóráinkat!

És a Novakid Online Angol Nyelviskola tanárai izgalmas és hasznos tanórákat állítanak össze az angol nyelvet az alapoktól kezdő gyerekeknek. A gyerekek nem maradnak közömbösek a videó tanórák iránt és a nyelvi környezetben tartott angolórákat izgalmakkal teli élménnyé válnak!

Banner